Διαφορές ψηφιακής εκτύπωσης και offset εκτύπωσης

Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω τις διαφορές της ψηφιακής και offset εκτύπωσης χωρίς να αναφερθώ σε τεχνικούς όρους οι οποίοι μπορεί και να σας μπερδέψουν.

Offset εκτύπωση σημαίνει μεγάλη παραγωγή, πχ. 10000 φυλλάδια.

Ψηφιακή εκτύπωση σημαίνει μικρή παραγωγή π.χ. 200 φυλλάδια, γρήγορη παραγωγή ( σε μια δυο ώρες παραλαμβάνετε ( αναλόγως την εργασία )), μεταβλητά δεδομένα π.χ. 12σελιδο ημερολόγιο που κάθε σελίδα είναι διαφορετική, ειδικά χαρτιά σε μικρές παραγωγές.

Σε μηχανές offset εκτυπώνουμε μεγάλες παραγωγές αλλά χρειάζεται χρόνος προετοιμασίας και χρόνος για να στεγνώσουν τα φύλλα εκτύπωσης ώστε να παραδοθεί η δουλειά. Το αρχικό κόστος προετοιμασίας είναι μεγάλο αλλά όσο περισσότερα φύλλα εκτυπώνουμε μειώνεται.

Σε ψηφιακά συστήματα παραγωγής εκτυπώνουμε μικρές ποσότητες. Ο χρόνος προετοιμασίας είναι ελάχιστος και δεν απαιτείται χρόνος για να στεγνώσουν τα εκτυπωμένα φύλλα. Άρα παραδίδουμε γρήγορα. Το κόστος όμως πολλαπλασιάζεται ανάλογα, π.χ. αν ένα φύλλο κοστίζει 1 ευρώ, τα 100 φύλλα κοστίζουν 1x100=100 ευρώ.

Δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι ο ένας τρόπος εκτύπωσης είναι καλύτερος από τον άλλο. Είναι απλά διαφορετικός. Το τελικό αποτέλεσμα και στις δυο περιπτώσεις μπορεί να είναι άριστο. Τα ψηφιακά συστήματα παραγωγής εκτυπώνουν τόσο καλά όσο και οι offsetμηχανές ( παρόλο που είναι εντελώς διαφορετική η τεχνολογία εκτύπωσης ). Για να ξεχωρίσει κάποιος σε τι μηχάνημα έχει εκτυπωθεί η κάθε δουλειά χρειάζεται ειδικό εργαλείο. Ένας πελάτης με τις γνώσεις του και με το γυμνό μάτι δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει.

Τρεις παράγοντες κάνουν την διαφορά στην ποιότητα. Ο πρώτος είναι πόσο καλό ( προδιαγραφές ) είναι το μηχάνημα. Ο δεύτερος είναι η κατάσταση του ( αν συντηρείται σωστά ) και ο τρίτος και πάρα πολύ σημαντικός είναι πόσο καλός είναι ο τυπογράφος ( χειριστής ) της κάθε μηχανής.

Καλύτερος τρόπος εκτύπωσης είναι αυτός ο οποίος ικανοποιεί πιο σωστά και πιο οικονομικά τις ανάγκες της κάθε εργασίας.

 


© 2014 Powered by IGprofit